Μια ματιά στο βιβλιάριο υγείας του μωρού θα δείξει αν το μωρό σας είναι επαρκώς προστατευμένο από τέτανο, για την περίπτωση μικρού τραυματισμού.
• Αν έχει λιακάδα, να βάζετε πάντα αντηλιακή κρέμα στο μωρό σας, καθώς το δέρμα του είναι πολύ πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία από εκείνο των ενηλίκων.
• Προσοχή στις λιμνούλες και σε ορισμένα είδη φυτών: Οι «μικροί εξερευνητές» έλκονται από όλα σχεδόν τα αντικείμενα στο περιβάλλον τους. Ειδικά το νερό ασκεί μεγάλη γοητεία. Γι’ αυτό, αν έχετε τεχνητή λιμνούλα στον κήπο σας, φροντίστε να είναι ασφαλής για μικρά παιδιά.
• Είτε στον κήπο σας, είτε έξω στη φύση, δεν θα πρέπει να αφήνετε τα μικρά παιδιά ούτε στιγμή χωρίς επίβλεψη.
• Επειδή το παιδί σας εξερευνά τον κόσμο με κύριο εργαλείο το στόμα του, θα έχει την τάση να βάζει στο στόμα πολλά πράγματα από εκείνα που βρίσκει στην άμμο ή στο γκαζόν. Κανονικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν φάει λίγη άμμο από το σκάμμα της παιδικής χαράς.
• Δεν είναι όμως και όλα τα άγρια φυτά ακίνδυνα. Πολλά φυτά ή μέρη φυτών περιέχουν δηλητήρια που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα ή και δηλητηρίαση. Κάποια φυτά όπως η πικροδάφνη περιέχουν δηλητήρια και πρέπει να αποφεύγονται.
• Αν το παιδί σας καταπιεί ένα φυτό ή μέρος φυτού και παρουσιάσει συμπτώματα δηλητηρίασης όπως εμετό, πονοκέφαλο, κοιλόπονο, διάρροια ή αναπνευστικά προβλήματα, καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή επισκεφθείτε τον κοντινότερο γιατρό. Περιγράψτε το φυτό, τα μέρη του φυτού και την ποσότητα που κατάπιε και τα συμπτώματα που έχει ήδη παρουσιάσει το παιδί σας. Αν είναι δυνατόν, πάρτε μαζί σας ένα φύλλο ή άλλο δείγμα του φυτού για να το δείξετε στον γιατρό.
• Με τις δραστηριότητες στον καθαρό αέρα, ο μικρός σας εξερευνητής σύντομα θα πεινάσει ή θα διψάσει. Γι’ αυτό η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να προβλέψει και ένα μικρό ενδιάμεσο γεύμα.