Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον θηλασμό

Απορίες σχετικά με τον θηλασμό
Ήδη από την εγκυμοσύνη, υπάρχουν ορισμένες ορμόνες που προετοιμάζουν το στήθος σας για τον θηλασμό. Η φύση φροντίζει, ώστε ακόμη και τα πρόωρα μωρά να μπορούν να θηλάσουν μητρικό γάλα, και μάλιστα με την ιδανική σύνθεση. Τα μωρά, εξάλλου, μαθαίνουν να θηλάζουν και να τρώνε από την κοιλιά της μαμάς, ενώ έρχονται στον κόσμο με ανεπτυγμένα αντανακλαστικά αναζήτησης της τροφής τους, που ξαφνιάζουν όλες τις μητέρες.
Το μωρό αρχίζει να αναζητά την αγαπημένη του πηγή φαγητού λίγο μετά τον τοκετό και έτσι ξεκινά η περίοδος του θηλασμού. Με τον θηλασμό το νευρικό σας σύστημα ενεργοποιεί δύο ορμόνες: την προλακτίνη για την παραγωγή του γάλακτος και την ωκυτοκίνη για την απελευθέρωσή του. Μην ανησυχείτε, λοιπόν. Το μωρό σας θα ρυθμίσει τα πάντα. Απλά τολμήστε το! Στη συνέχεια, θα έχετε τον χρόνο να βρείτε τους ρυθμούς σας και να ενημερωθείτε καλύτερα. Οι μαίες και οι γιατροί θα είναι πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείτε.
Η καλύτερη προετοιμασία είναι να έχετε κίνητρα και πληροφόρηση. Ίσως το μυαλό σας λέει: “Ναι, σίγουρα θέλω να θηλάσω.” Όμως, κατά βάθος σας ταλαιπωρεί το ερώτημα αν θα μπορέσετε να αντέξετε το σύνδεσμο που θα αναπτύξετε με το παιδί ή αν θα χρειαστεί να παραμελήσετε τον σύντροφό σας. Συνήθως, όσο πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, τόσο περισσότερο μειώνονται οι αμφιβολίες σας. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η θέλησή σας να αφοσιωθείτε ολοκληρωτικά σ` αυτό κατά τους πρώτους μήνες ωριμάζει. Η μοναδική αυτή σχέση κάνει συνήθως ευτυχισμένες τις μητέρες. Αλλά και οι πατέρες θέλουν συνήθως το καλύτερο για το παιδί τους. Αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς άγχος. Είναι αρκετό να προσφέρετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Εξάλλου, δεν θα χρειαστεί να τα βγάλετε πέρα ολομόναχη.
Το μωρό σας είναι ο πιο στενός και έμπειρος συνεργάτης σας. Από την αρχή σας δείχνει τι θέλει και αν νιώθει καλά. Αν δεν το θηλάζετε υπερβολικά συχνά, από ανησυχία για το αν τρώει αρκετά, και ο θηλασμός δεν μετατραπεί σε υποχρέωση, όλα θα πάνε καλύτερα. Το παιδί σας δεν θα θυμώσει αν στην αρχή είστε κουρασμένη και νιώθετε το φυσιολογικό άγχος που ακολουθεί τον τοκετό. Θα μπερδευτεί μόνον, αν δεν αναζητάτε την επαφή με το βλέμμα του στη διάρκεια του θηλασμού, αν σκέφτεστε χιλιάδες άλλα πράγματα ταυτόχρονα, μιλάτε στο τηλέφωνο, σερφάρετε στο Διαδίκτυο, μετράτε τα λεπτά ή αναρωτιέστε με αγωνία αν έχει χορτάσει καθόλου. Χρήσιμοι συνεργάτες είναι επίσης οι μαίες στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Ή, ακόμη, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου, του παιδιάτρου σας, ή κάποιας ειδικής ομάδας ενημέρωσης για τον θηλασμό. Οι περισσότερες μητέρες απογοητεύονται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα που και που. Για να θηλάσετε σωστά το παιδί σας, θα πρέπει να είστε πρόθυμες να ζητάτε συμβουλές και να έχετε τη θέληση να τα καταφέρετε.
Κατά τις πρώτες ημέρες, το στήθος σας παράγει ένα διαυγές, ελαφρά κιτρινωπό υγρό. Αυτό είναι το πρωτόγαλα, το οποίο περιέχει αντισώματα, τις λεγόμενες ανοσοσφαιρίνες, που προστατεύουν το μωρό από τις λοιμώξεις κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Είναι πολύ εύπεπτο και διεγείρει μια σημαντική λειτουργία: την πρώτη αφόδευση, με την οποία το μωρό αποβάλλει τα υπολείμματα ουσιών από την εποχή που βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του. Αυτά τα μαυροπράσινα κρεμώδη εκκρίματα ονομάζονται μηκώνιο.
Κατά κανόνα επαρκεί για τα μωρά με φυσιολογικό βάρος κατά τον τοκετό, έως ότου αρχίσει η παραγωγή του μεταβατικού μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, ορισμένα μωρά είναι ανήσυχα παρά τον συχνό θηλασμό, επειδή διψούν. Στην περίπτωση αυτή βοηθά μια μικρή δόση τσαγιού με βότανα ή λίγο βραστό νερό. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να δώσετε στο μωρό πρόσθετα υγρά, π.χ. εμφανής έλλειψη υγρών, σταθεροποίηση του σακχάρου ή πολύ μεγάλη απώλεια βάρους. Για όλα αυτά θα σας ενημερώσει σωστά η κλινική ή ο παιδίατρός σας. Η χορήγηση συμπληρωματικών υγρών κατά τις πρώτες ημέρες δεν εμποδίζει συνήθως τον θηλασμό. Σημαντικό: Πάντα τοποθετείτε πρώτα το μωρό στη θέση θηλασμού.
Ο θηλασμός ενεργοποιεί την παραγωγή μεταβατικού γάλακτος (μετά το πρωτόγαλα που παράγεται αμέσως μετά τον τοκετό), που λαμβάνει χώρα έπειτα από δύο έως πέντε ημέρες από τον τοκετό και χορταίνει επαρκώς το μωρό έως το τέλος της δεύτερης εβδομάδας. Στη συνέχεια, ακολουθεί η επόμενη ενεργειακή βαθμίδα: το ώριμο μητρικό γάλα. Η παραγωγή γάλακτος προκαλεί συχνά έντονη πίεση στους μαστούς. Ο μαστός γίνεται ευαίσθητος και ίσως πονά λίγο. Μην τα παρατήσετε τώρα, δίνετε στο μωρό να θηλάζει συχνά. Επίσης, η ζέστη μπορεί να σας βοηθήσει: ζεστά και υγρά επιθέματα πριν τον θηλασμό ή ένα ζεστό ντους. Ζητήστε από τη μαία να σας δείξει πώς μπορείτε να βγάζετε το γάλα με το χέρι. Αυτό μπορεί να σας ανακουφίσει στην αρχή ή αργότερα σε μια πιθανή επιπλοκή.
Η στάση του θηλασμού: Εσείς αποφασίζετε αν το μωρό μπορεί να θηλάσει χωρίς προβλήματα, αν νιώθετε άνετα μαζί του και αν καταπονούνται οι θηλές σας. Πάνω απ` όλα, χρειάζεστε στήριγμα, π.χ. ένα στήριγμα για την πλάτη και τους βραχίονες. Ένα σκαμνάκι για τα πόδια ή ένα μαξιλάρι στα γόνατα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο, ώστε να μπορείτε να κρατήσετε χαλαρά το μωρό στο ύψος του στήθους, κοιλιά με κοιλιά, με το κεφάλι του ακουμπισμένο στην κοιλότητα του βραχίονα. Το κεφάλι δεν πρέπει να γλιστράει προς τα πίσω. Η επαφή κατά τον θηλασμό: Το μωρό σας πρέπει να μπορεί να ρουφά ένα μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω με εντελώς ανοικτό το στόμα. Για να ανοίξετε το στόμα του μωρού, χαϊδέψτε του το μάγουλο με τη θηλή. Για να χαλαρώσει το σφίξιμο, βάλτε το μικρό σας δακτυλάκι στη γωνία του στόματος. Ο ρυθμός του ταΐσματος: Εξαρτάται. Τα μωρά θηλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και σας δίνουν να καταλάβετε πότε πεινούν. Στην αρχή χρειάζονται ένα γεύμα ανά δύο έως τρεις ώρες. Έπειτα τα διαστήματα γίνονται μεγαλύτερα και οι περισσότερες μητέρες καταλήγουν σ` έναν σταθερό ρυθμό τεσσάρων ωρών. Όταν τα μωρά παραμένουν ξύπνια για περισσότερη ώρα, θέλουν αντίστοιχα να αφιερώνουν περισσότερη ώρα στο παιχνίδι και στην παρατήρηση του περιβάλλοντος. Έπειτα πεινούν αρκετά, ώστε να πίνουν ακριβώς την ποσότητα που χρειάζονται. Και το στήθος σας έχει τον χρόνο να γεμίσει ξανά με γάλα για τον επόμενο θηλασμό. Η ζήτηση, δηλαδή, καθορίζει και την προσφορά. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες είναι απαραίτητο να θηλάζετε το μωρό και στη διάρκεια της νύχτας. Το σάκχαρο του μωρού μειώνεται περιοδικά τη νύχτα, όπως και την ημέρα, και το μωρό ξυπνά από την πείνα και την ανησυχία. Οι καμπύλες ή οι φάσεις κορεσμού επιμηκύνονται με το πέρασμα των μηνών. Η διάρκεια των γευμάτων: Διαφέρει από μωρό σε μωρό. Κατά κανόνα τα μωρά χορταίνουν μετά τα πρώτα 10 λεπτά, αλλά συνεχίζουν να θηλάζουν γιατί τα ευχαριστεί. Όταν το μωρό σας είναι πεινασμένο, έχει τα χεράκια του σφιγμένα σε γροθιά. Όταν επιτέλους χορτάσει, ανοίγει τα χεράκια του και σας κοιτάζει. Η αλλαγή του στήθους: Βάζετε το μωρό να θηλάσει και από τους δύο μαστούς, όσο αυτό είναι δυνατό. Ξεκινάτε πάντα με την πλευρά, από την οποία δεν ήπιε την τελευταία φορά. Αφήστε το μωρό να θηλάσει με την ησυχία του από τη μία πλευρά, ώσπου να ζητήσει από μόνο του τον άλλο μαστό. Η φροντίδα του στήθους: Καλό είναι να αφήσετε το γάλα και το σάλιο να στεγνώσουν και να πλένετε το στήθος σας με καθαρό νερό μια φορά την ημέρα. Αυξημένες ανάγκες σε υγρά: Για την αναπλήρωση των αυξημένων αναγκών σε υγρά κατά την περίοδο του θηλασμού κατάλληλο είναι το τσάι για θηλάζουσες μητέρες Humana. Με 4,5 g (ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού) τσαγιού για τον θηλασμό της Humana και 100 ml νερό έχετε ένα εύγευστο τσάι με βότανα και φρούτα.
Το βάρος του αυξάνεται σταθερά, έχει ροδαλό χρώμα και είναι ζωηρό και περίεργο όταν είναι ξύπνιο. Ζυγίζετέ το μόνον μια φορά την εβδομάδα. Αλλά και τα κακά του δεν χρειάζονται ειδικό έλεγχο. Τα μωρά που θηλάζουν κάνουν κακά σχεδόν έπειτα από κάθε γεύμα κατά τις πρώτες εβδομάδες. Μετά τις έξι εβδομάδες περίπου, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρεις ημέρες για να λερώσουν την πάνα τους. Τα υγιή μωρά που θηλάζουν, έχουν κιτρινοκάστανα κακά που μυρίζουν ευχάριστα. Ωστόσο, θα πρέπει να βρέχουν την πάνα τους συχνότερα.
Ο παιδίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας καθησυχάσει. Στην αρχή μερικά μωρά δεν έχουν αρκετή δύναμη, ώστε να θηλάσουν από το στήθος της μητέρας. Για άλλα το πρωτόγαλα δεν επαρκεί κατά τις πρώτες ημέρες. Επίσης, αν και έχετε όλη την καλή διάθεση, είναι δυνατό να μην μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας για ιατρικούς λόγους. Μπορεί ναέχετε δοκιμάσει τα πάντα για να καλύψετε τις ανάγκες του μωρού σας με μητρικό γάλα χωρίς αποτέλεσμα. Αν ήσαστε αποφασισμένη να θηλάσετε, ίσως απογοητευτείτε. Όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγεία του μωρού σας. Ο παιδίατρος θα σας συστήσει το κατάλληλο βρεφικό γάλα, που καλύπτει ειδικά τις ανάγκες του μωρού σας. Ακόμη και τα μωρά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας μπορούν να καταναλώσουν βρεφικό γάλα, και πιο συγκεκριμένα μια υποαλλεργική τροφή HA.
Οι βρεφικές τροφές για μπιμπερό της Humana αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις και μοιάζουν πολύ με το μητρικό γάλα. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται αυστηρά ελεγχόμενο και λεπτομερώς επεξεργασμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες των βρεφών, αγελαδινό γάλα, το οποίο εμπλουτίζεται με όλα τα ζωτικά συστατικά. Με άλλα λόγια, είναι κατάλληλες για το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και προσαρμοσμένες επακριβώς στις ανάγκες του βρέφους ως προς τη σύνθεσή τους σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια ανάλογα με την ηλικία. Τα γάλατα της Humana παρασκευάζονται για λόγους αρχής με απόλυτα φυσικά συστατικά, χωρίς συντηρητικά, χρωστικές, συνθετικά αρώματα και γλουτένη (ένα είδος πρωτεΐνης δημητριακών). Η οικογένεια της Humana είναι αυθεντία σε ό,τι αφορά το γάλα. Ως οι μοναδικοί ειδικοί στις βρεφικές τροφές προμηθευόμαστε την πολύτιμη πρώτη ύλη μας, το γάλα, από τις δικές μας πηγές. Η Humana είναι μέλος ενός συνεταιρισμού γαλακτοπαραγωγών με περίπου 4.500 αγροτικές επιχειρήσεις, που παράγουν άριστης ποιότητας ακατέργαστο γάλα. Χάρη στις πρωτοποριακές ανακαλύψεις των ερευνητικών της εργαστηρίων, η Humana είναι εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια η εταιρεία-σύμβολο της αποφασιστικής προόδου στον τομέα των βρεφικών τροφών. Επιπλέον, με τους πιο σύγχρονους ποιοτικούς ελέγχους που εφαρμόζουμε, εγγυόμαστε την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια στο πλαίσιο των επίσημων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις βρεφικές τροφές. Σήμερα, το πρόγραμμα της Humana προσφέρει το κατάλληλο βρεφικό γάλα ή τροφή για όλες τις ανάγκες, παράλληλα με μια μεγάλη ποικιλία νόστιμων κρεμών με ή χωρίς γάλα.
1. Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος αποτελούνται κατά 80% από δύσπεπτη καζεΐνη και μόνον κατά 20% από εύπεπτη λευκωματίνη. Το μητρικό γάλα περιέχει λευκωματίνη κατά 60%. Για το ανώριμο ακόμη πεπτικό σύστημα του μωρού, η Humana προσφέρει πρωτεΐνες που προσεγγίζουν όσο είναι δυνατόν το μητρικό γάλα, ιδιαίτερα στις τροφές πρώτης βρεφικής ηλικίας. 2. Λίπη: Τα βρέφη καλύπτουν περίπου το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών τους σε ενέργεια από τα λίπη. Το μητρικό γάλα περιέχει αισθητά περισσότερα λίπη και ζωτικά λιπαρά οξέα απ` ό,τι το αγελαδινό γάλα. Για τον σκοπό αυτό, η Ηumana έχει αναπτύξει ένα ειδικό προφίλ λιπών από υψηλής ποιότητας φυτικά έλαια, που προσομοιάζει στο πρότυπο των λιπαρών οξέων του μητρικού γάλακτος. 3. Υδατάνθρακες: Ο μοναδικός υδατάνθρακας που περιέχει το μητρικό γάλα είναι η λακτόζη. Η λακτόζη αποδομείται αργά, φροντίζει για ένα υγιές, όξινο εντερικό περιβάλλον και εμποδίζει έτσι την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων. Γι` αυτόν το λόγο, το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας όπως και το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη λακτόζη. 4. Βιταμίνες και μέταλλα: Το είδος και η ποσότητα, όπως και το ιώδιο και ο σίδηρος, είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μωρών και διατηρούνται σε σταθερές τιμές, που ορίζονται από τους γερμανικούς κανονισμούς. Αντίθετα, στο αγελαδινό και το μητρικό γάλα αυτές οι τιμές παρουσιάζουν σημαντικές φυσιολογικές αποκλίσεις.