1η-8η εβδομάδα
Το σώμα σας εκπέμπει ήδη σαφή σήματα: Το στήθος σας αρχίζει να μεγαλώνει και να τεντώνεται, ενώ συχνά γίνεται πολύ ευαίσθητο. Μην ανησυχείτε. Σε ένα μήνα το άγγιγμα θα ξαναγίνει ευχάριστο. Η θηλαία άλως σκουραίνει. Η καρδιά σας δουλεύει ήδη για δύο και η αιμάτωση αυξάνεται. Αν έχετε υπόταση, όταν για παράδειγμα στέκεστε όρθια πολλη ώρα, μπορεί να νιώσετε ζαλάδα. Οι ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG (χοριακή γοναδοτροπίνη) αρχίζει να σας παίζει τα πρώτα παιχνίδια με τη ναυτία, ιδιαίτερα τα πρωινά πριν σηκωθείτε απ` το κρεβάτι. Ξαφνικά, οι γνώριμες μυρωδιές γίνονται ενοχλητικές. Ίσως μια περίεργη κόπωση σας τραβά προς το κρεβάτι. Η αποχή από το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα φάρμακα είναι επιβεβλημένη.
9η-12η εβδομάδα
Η ναυτία μπορεί να σας εξαντλήσει εντελώς έως το τέλος του τρίτου μήνα. Παρ` όλα αυτά, συχνά η όρεξή σας αυξάνεται. Οι ιστοί κατακρατούν περισσότερα υγρά. Το πρόσωπό σας λάμπει, το σώμα σας ίσως αρχίζει ήδη να γεμίζει. Μερικές γυναίκες αναγκάζονται να πηγαίνουν τη νύχτα στην τουαλέτα. Οι φακίδες και οι ελιές γίνονται πιο σκούρες. Ορισμένες ορμόνες επηρεάζουν τη διάθεση: η προγεστερόνη σάς κάνει ευερέθιστη, οι ενδορφίνες σάς κάνουν να νιώθετε ευτυχία. Τώρα οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι εντελώς φυσιολογικές. Μερικές φορές νιώθετε υπερηφάνεια κι άλλες φορές αμφιβάλλετε αν μπορείτε να τα καταφέρετε με το μωρό. Αν νιώσετε πόνους περιόδου και έχετε αιμορραγία θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
13η-16η εβδομάδα
Έως τον 6ο μήνα, οι περισσότερες γυναίκες είναι πολύ καλά. Η περίοδος αύξησης των ορμονών και οι διαδικασίες προσαρμογής έχουν περάσει. Ιδανική εποχή για να οργανώσετε τις τελευταίες σας διακοπές ως ζευγάρι. Το στήθος είναι πιο γεμάτο και το άγγιγμα σας αρέσει και πάλι. Αν παρατηρήσετε λίγες σταγόνες γαλακτώδους υγρού, αυτό είναι μια ένδειξη ότι έχει αρχίσει η προετοιμασία για τον θηλασμό. Το σεξ είναι ιδιαίτερα απολαυστικό λόγω της εντονότερης αιμάτωσης. Είναι πολύ πιθανό, η μέση και οι γοφοί σας να στρογγυλέψουν, ακόμη κι αν η κοιλιά σας εξακολουθεί να είναι επίπεδη.
17η-20η εβδομάδα
Αυτές οι εβδομάδες είναι πολύ συναρπαστικές: Θα μάθετε αν το μωρό σας θα είναι αγόρι ή κορίτσι (αν το επιθυμείτε). Τώρα ο γιατρός μπορεί να έχει μια πολύ καθαρή εικόνα του μωρού στον υπέρηχο. Ανάμεσα στην 18η και την 20ή εβδομάδα νιώθετε πλέον την καινούργια ζωή στην κοιλιά σας. Το μωρό σάς στέλνει μηνύματα με ελαφρά γαργαλήματα, κινήσεις ή μικρά τινάγματα: “Είμαι εδώ. Η ζωή είναι ωραία.” Τα παντελόνια, οι φούστες και τα ρούχα σας ίσως αρχίσουν να σας είναι στενά, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Είστε στο μέσο του πιο ευχάριστου τριμήνου και μπορείτε να απολαύσετε αυτό το διάστημα με όλη σας την ψυχή. Αν κάτι σας ανησυχεί, αναζητήστε βοήθεια και συζητήστε το.
21η-24η εβδομάδα
Τώρα πολλές γυναίκες βάζουν κιλά πολύ γρήγορα. Σε μία εβδομάδα η κοιλιά σας μπορεί να μεγαλώσει κατά 4 cm. Αλλά και το στήθος γίνεται αισθητά βαρύτερο. Μπορείτε ήδη να θηλάσετε το μωρό σας, αν χρειαστεί. Η μήτρα διευρύνεται, πιέζει άλλα όργανα στο πλάι και το διάφραγμα προς τα πάνω. Οι καούρες στο στομάχι μπορεί να αρχίσουν να σας εκνευρίζουν. Η μειωμένη έκπτυξη των πνευμόνων σάς κάνει να λαχανιάζετε περισσότερο. Όμως, το μωρό αναπτύσσεται και χρειάζεται οξυγόνο. Μπορείτε να αυξήσετε την παροχή οξυγόνου και να καταπολεμήσετε την υπόταση κάνοντας ποδήλατο, κολυμπώντας, περπατώντας ή χορεύοντας. Αποφύγετε, όμως, την έντονη άσκηση. Η προετοιμασία για τον τοκετό με ασκήσεις αναπνοής και επίγνωσης του σώματος θα σας κάνει καλό.
25η-28η εβδομάδα
Παρόλο που η κοιλιά σας μεγαλώνει και το σώμα σας καταπονείται όλο και περισσότερο, ο 7ος μήνας είναι συνήθως μια καλή περιόδος που σας επιτρέπει να κάνετε τα πάντα. Οι ασκήσεις προετοιμασίας για τον τοκετό συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πόνων στην πλάτη. Έχετε καούρες, επειδή ο σφικτήρας του στομάχου χαλαρώνει και η τροφή παλινδρομεί στον οισοφάγο. Θα πρέπει να κρατάτε συχνότερα τα πόδια ανασηκωμένα και να χρησιμοποιείτε κρέμες και λάδια σώματος. Η κοιλιά σκληραίνει πολλές φορές μέσα στη μέρα. Μην ανησυχείτε: Δεν είναι παρά η πρόβα για τις ωδίνες του τοκετού! Το μωρό σας απολαμβάνει κάθε επαφή.
29η-32η εβδομάδα
Τώρα το μωρό σας βρίσκεται κυριολεκτικά στο προσκήνιο. Η κοιλιά σας έχει στρογγυλέψει εντυπωσιακά. Η μήτρα έχει μέγεθος εκατό φορές μεγαλύτερο από το κανονικό και διεκδικεί χώρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Το διάφραγμα μετακινείται ακόμη πιο πάνω. Οι πνεύμονες περιορίζονται όλο και περισσότερο. Σιγά σιγά θα πρέπει να προσέχετε να μην κουράζεστε. Και να αφιερώνετε πολύ χρόνο στο μωρό. Παίξτε μαζί του μαντεύοντας ποιο σημείο του μωρού αγγίζετε ή με ποιο σας σπρώχνει: με τα πόδια; με τα χέρια; Κι αν τα συνηθισμένα πονάκια έρχονται με συχνότητα πάνω από 5 φορές την ώρα; Ηρεμήστε, πιείτε ένα καταπραϋντικό ρόφημα και ξεκουραστείτε. Οι τακτικοί πόνοι σημαίνουν ότι είναι ώρα για την κλινική.
33η-36η εβδομάδα
Έξι εβδομάδες πριν τον τοκετό είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσετε τη δουλειά. Ωστόσο, μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε και να σταματήσετε όποτε εσείς θέλετε. Ο τελευταίος γύρος είναι εξαντλητικός. Η καρδιά σας δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς. Χτυπά δέκα φορές ταχύτερα ανά λεπτό και πρέπει να στέλνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Τα μαξιλάρια είναι απαραίτητα: για την πλάτη, για τα γόνατα όταν ξαπλώνετε στο πλάι, για το κεφάλι ή απλά για να νιώσετε θαλπωρή. Στο τέλος του 9ου μήνα θα μπορείτε να αναπνεύσετε καλύτερα. Οι πρώτες ωδίνες σπρώχνουν το μωρό λίγα εκατοστά χαμηλότερα στην πύελο και χαλαρώνουν το έδαφος της πυέλου. Αν οι πόνοι έρχονται τακτικά ή έχετε ροή αμνιακού υγρού, αίματος ή βλέννης πηγαίνετε στην κλινική.
37η-40η εβδομάδα
Αρκετά πια. Και η ένταση κορυφώνεται. Στην κοιλιά και στο μυαλό σας. Ίσως κοιμάστε άσχημα και ονειρεύεστε εφιαλτικούς τοκετούς. Μην ανησυχείτε: Αυτό σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας. Σίγουρα, ανησυχείτε για το αν θα αναγνωρίσετε σωστά την έναρξη του τοκετού. Χαλαρώστε, αφού έχετε χρόνο μπροστά σας. Στην αρχή, οι πόνοι εμφανίζονται ανά 20 λεπτά. Μόνον όταν η συχνότητά τους αυξηθεί στα δέκα έως πέντε λεπτά ή αν σπάσουν τα νερά είναι η ώρα για την αίθουσα τοκετού. Δύο ή τρεις ημέρες πριν τον τοκετό μπορεί να εμφανιστούν λίγες σταγόνες βλέννης. Μερικές φορές ηχεί λάθος συναγερμός και όλα τελειώνουν στην κλινική. Ναι, το φινάλε απαιτεί γερά νεύρα. Όμως, με το μωρό σας στην αγκαλιά θα ξεχάσετε τα πάντα.
Διαβάστε επίσης, για τις φάσεις ανάπτυξης του μωρού σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.