Διάρροια και μωρά

Τα μωρά συχνά παρουσιάζουν διαφορετικές υφές στις κενώσεις τους. Είναι λογικό όταν πρωτολειτουργεί το πεπτικό σύστημα ενός ανθρώπου να είναι πιο ευαίσθητο. Κάθε τι μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του εντέρου ενός βρέφους.  

Διάρροια και μωρά μαμά και μωρό κρατούν τα χέρια

Οι κενώσεις των βρεφών καθώς και των μωρών κάποιες φορές παρουσιάζουν πιο κρεμώδη υφή και άλλες φορές πιο ρευστή. Μια νέα μαμά μπορεί να μην καταλάβει αμέσως ότι πρόκειται για διάρροια. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η παραμικρή αλλαγή στην μορφή και στην σύσταση των κενώσεων των μωρών θα πρέπει να ερευνηθεί και να βρεθεί η αιτία που την προκαλεί.  

Πότε μπορούμε να πούμε πως ένα μωρό έχει συμπτώματα διάρροιας; 

Aν το μωρό σε μια ημέρα κάνει 6 με 8 φορές υδαρή κόπρανα τότε μπορούμε να πούμε πως είναι διάρροια. Αυτό σημαίνει πως κάτι έχει αναστατώσει την λειτουργία του εντέρου του και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να το ξεπεράσει. Αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς όταν ένα μωρό παρουσιάζει διάρροια είναι κυρίως η πρόληψη της αφυδάτωσης.  

 

Τι μπορεί να προκαλέσει διάρροια στα μωρά; 

Διάρροια σε ένα μωρό μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους ας δούμε κάποιους από τους πιο συνηθισμένους. 

Η περίοδος μετάβασης από ένα είδος γάλακτος σε ένα άλλο. Ακόμα και η ιδιαίτερη περίοδος απογαλακτισμού μπορεί να δημιουργήσει διάφορες ανωμαλίες στις κενώσεις των μωρών.  

Διάφορα βακτήρια καθώς και παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια σε ένα μωρό. Αυτά συνήθως τα προσλαμβάνει ο οργανισμός από μολυσμένα τρόφιμα, νερό ή και χυμούς.  

Η περίοδος που ένα μωρό βγάζει δόντια έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να συνοδεύεται από διάρροιες.  

Διάφοροι ιοί προκαλούν αυτό το ανεπιθύμητο σύμπτωμα. 

Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση είναι η αιτία που προκαλεί έντονη διάρροια στα μωρά. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις ημερομηνίες λήξης των παιδικών τροφίμων καθώς και στις ημερομηνίες διαφόρων παιδικών σνακ. 

 Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλές.  

Η κατανάλωση πολλών χυμών μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή υδαρών κενώσεων και πολλές φορές ακόμα και διάρροιας. 

Πώς μπορώ να προλάβω και να μειώσω τις πιθανότητες το μωρό μου να πάθει διάρροια; 

Σίγουρα με λίγη προσοχή μπορούμε τουλάχιστον να αποκλείσουμε κάποιους παράγοντες που προκαλούν διάρροια στα μωρά.  

 

  • Πλένουμε πολύ καλά κάθε παιχνίδι και αντικείμενο που δίνουμε στα χεράκια του μωρού. Αυτό το κάνουμε γιατί τα μικρά μαθαίνουν τον κόσμο και κάθε τι που κρατούν στα μικρά τους χέρια το βάζουν στο στόμα τους.  
  • Τα φρούτα καθώς και τα λαχανικά που ετοιμάζουμε για κατανάλωση από τα μωρά μας θα πρέπει να πλυθούν σχολαστικά. Καλό θα ήταν να μείνουν αρκετό χρόνο μέσα σε μια λεκάνη με νερό και μετά να πλυθούν.  
  • Το σπίτι και ο χώρος γενικά του μωρού θα πρέπει σίγουρα να καθαρίζεται αλλά και να αερίζεται καθημερινάΠώς μπορώ να ανακουφίσω το μωρό μου από τα συμπτώματα που προκαλεί η διάρροια στον οργανισμό του; Το μωρό θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά, καλό θα ήταν όχι χυμούς φρούτων και λαχανικών. Η αφυδάτωση είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να αποφύγουμε μικροί και μεγάλοι όταν παρουσιάζουμε διάρροια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνουμε στο μικρό μας νερό, έστω και γουλιά γουλιά.  Οι ηλεκτρολύτες θα βοηθήσουν τον οργανισμό του παιδιού μας να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας. Ακόμα και αν το μωρό μας δεν θέλει νερό,  θα πρέπει να προσπαθήσουμε να του δίνουμε με ένα κουταλάκι, ώστε να πίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Η διατροφή καλό θα ήταν να προσαρμοστεί ανάλογα και με τις υποδείξεις του ιατρού μας. Επίσης, εκείνος θα κρίνει σε τι στάδιο βρίσκεται ο οργανισμός του μωρού και ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα. Συνήθως ο παιδίατρος προτρέπει τους γονείς να επιλέξουν ένα ειδικό σκεύασμα που θα ηρεμήσει το μικρό άμεσα και σωστά.  Σαν γονείς οφείλουμε να γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσει διάρροιες σε ένα μωρό και να γνωρίζουμε και τις εναλλακτικές που υπάρχουν σε τροφές ειδικές για να ηρεμήσουν τον οργανισμό ενός μωρού. Με αυτόν τον τρόπο και με την καθοδήγηση πάντα του αρμόδιου παιδιάτρου θα βοηθήσουμε τα μικρά μας να ξεπεράσουν αυτή τη φάση