Αρχική Σελίδα Άρθρα Συμβουλές Συμβουλές Διατροφής Γιατί η Humana χρησιμοποιεί κρυσταλλική ζάχαρη σε ορισμένα προϊόντα;

H σακχαρόζη (= κρυσταλλική ή κοινή ζάχαρη) παρέχει ενέργεια και εμπλουτίζει τη γεύση. Από τη σακχαρόζη συντίθενται κατά την πέψη η γλυκόζη και η φρουκτόζη, οι οποίες απορροφώνται από τα εντερικά κύτταρα. Η γλυκόζη είναι μια απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, ενώ η φρουκτόζη μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη από τον οργανισμό μας.

Η γλυκόζη είναι, λοιπόν, το κύριο συστατικό του αμύλου, το οποίο βρίσκεται π.χ. στο αλεύρι και το ψωμί. Το άμυλο διασπάται πλήρως σε γλυκόζη κατά την πέψη, επειδή μόνον η γλυκόζη μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό (τα μόρια του αμύλου είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα εντερικά κύτταρα). Η γλυκόζη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, γι` αυτό και τα επίπεδα γλυκόζης (=σάκχαρο) στον οργανισμό ρυθμίζονται με μεγάλη ακρίβεια.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, π.χ. με το διαρκές πιπίλισμα, αν και το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι μάλλον η "κατάχρηση" του μπιμπερό ως "ηρεμιστικό". Αποφασιστικής σημασίας για την εμφάνιση τερηδόνας είναι η προσωπική στοματική υγιεινή, η φθορίωση και, φυσικά, η διάρκεια της επαφής με τα δόντια (αποφύγετε οπωσδήποτε το διαρκές πιπίλισμα!).

Ταυτίζεται το επιθυμητό με το ιδανικό σας βάρος; Με τον online υπολογιστή της Humana μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα, αν το βάρος σας βρίσκεται μέσα στα "αποδεκτά όρια".